Er is soms wat onduidelijkheid over de kwaliteit van de grond die voor deze verondieping wordt toegepast. Dat is begrijpelijk want de wet is behoorlijk complex. Volgens de wettelijke normering is grond in de tuin lang niet altijd ‘klasse schoon’.
Schone grond is er niet meer
Grond wordt ingedeeld in verschillende klassen. Die indeling gebeurt aan de hand van de hoeveelheid van een groot aantal stoffen die – soms van nature, soms niet van nature – in die grond zitten. De eerste klasse is wat vroeger schone grond werd genoemd en nu klasse achtergrondwaarde heet. In deze grond is de verontreiniging zo gering dat deze overal voor is te gebruiken. Honderd procent schone grond hebben we niet in onze Nederlandse delta.
Klasse Wonen is licht verontreinigde grond
De tweede klasse is ‘herbruikbare grond’. Onderverdeeld in ‘klasse wonen’ en ‘klasse industrie’. Onder ‘klasse wonen’ valt grond met hoeveelheden stoffen bóven de achtergrondwaarden. Met andere woorden: grond ‘klasse wonen’ – grond waarop men kan wonen – is volgens de wet (Besluit bodemkwaliteit) geen ‘schone grond’ maar licht verontreinigde grond. Deze grond kan volgens diezelfde wet gebruikt worden bij het verondiepen van waterplassen, omdat het verantwoord is voor mens en omgeving. Voor grond ‘klasse industrie’ geldt dat deze ook kan worden gebruikt, maar dan is een speciale vergunning van de waterbeheerder vereist. Deze grond is matig verontreinigd, maar toepassing leidt niet tot schade voor mens en natuur.
Herbruikbare baggerspecie
Voor baggerspecie geldt een min of meer vergelijkbare indeling als het gaat om hergebruik. ‘Klasse wonen’ heet hier ‘licht verontreinigd’. En ‘klasse industrie’ heet ‘matig verontreinigd’. Anders dan bij grond mag baggerspecie ‘matig verontreinigd’ ook zonder speciale vergunning van de waterbeheerder worden gebruikt als het afkomstig is uit het eigen stroomgebied van de rivier. Een landsgrens is hierin niet bepalend, wel de kwaliteit van de baggerspecie. Deze kwaliteit moet altijd voldoen aan de Nederlandse norm.